Veršienos kepsnys

Ingridientai:
veršienos šlaunis (5-7kg.),
200g. sviesto,
200g. grietinės,
3-5 morkos,
muskato riešutas,
kvapiųjų pipirų,
cukraus,
druskos.
Gaminimas
Veršiena gerai nuplaunama, nušluostoma, iš jos išimami kaulai.
1 kg veršienos reikia 10-12 maltų kvapiųjų pipirų, šaukštelio cukraus ir šaukštelio druskos. Tokiu mišiniu mėda įtrinama ir prismaigstoma lašinukų. Lašiniai supjaustomi 3cm. ilgio ir 1cm. pločio juostelėmis ir, įpjovus peiliu raumenį, įkišami į išpjovą. Vietoj lašinukų galima dėti nedidelį gabaliuką sviesto. Prismaigstyta veršiena kuo tvirčiau susukama ir surišama kapronine virvute, 7kg. šlaunis paprastai supjaustoma į 3 gabalus: 1 didesnį ir 2 mažesnius. Taip paruošta veršiena 2-3 paras laikoma šaltai. Paskui į keptuvą sudedamos pusiau perpjautos morkos, o ant jų - veršiena. Mėsa aptarkuojama muskato riešutu, aptepama grietine, į keptuvą įpilamas nedidelis kiekis vandens, uždengus kepama karštoje orkaitėje apie pusantros valandos. Kartkartėmis mėsa nudengiama - jei apsitraukė gelsva plutele, patepama grietine arba sviestu. Kas 10 minučių vis palaistoma susikaupiančiu skysčiu. Mėsa iškepus, jei plonu aštriu peiliu persmeigus storiausią kepsnio vietą pasirodo šviesios sultys. Iškepusi veršiena esti rausva.

Šį veršienos kepsnį galima valgyti ir karštą, ir šaltą. Per Vėlykas paprastai visas kepsnys dedamas į didelį pusdubenį. Pusė jo supjaustoma griežinėliais. Kiekvienas puošiamas skysčiu, kuriame mėsa kepė, dėl to skystis supilamas į atskirą lėkštę ir padedamas šaltai, kad sustingtų. Po to supjaustomas kubiukais arba kitos formos gabaliukais. Jais ir puošiama mėsa.

Pasidalink su draugais!

Receptų kategorijos

Naujas komentaras

(būtinas)

Recepto komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pagal savo patirtį ir pasidalink nuomone su kitais!